48 dagar till Vasaloppet

Hur har säsongen börjat? är vi i fas med träningen?

Vi är nu en bit in i säsongen med bara 48 dagar kvar till årets största tävling för en långlopps åkare. Inledningen på säsongen har varit ganska olika för åkarna i team Mäenpää Ari som kanske många vet hade hemma VM i Lahtis som årets stora mål men eftersom kroppen inte har reagerat som han ville på den träning han gjorde efter La Sgambeda så blir det nog inte något VM för Ari men han kommer att åka La Diagonela inkommande helg där vi hoppas han kan göra ett lika fint lopp som han gjorde i La Sgambeda. Christoffer som började säsongen så bra i Pontresina och Livigno har också haft lite bekymmer med sjukdom efter tränings lägret i Davos som han och Ari åkte på efter La Sgambeda loppet men vi räknar med att han hittar formen till Marcialonga som är nästa helg 29.1 kanske det näst störta loppet i Visma ski classics och ett stort lopp för team Mäenpää. I Marcialonga kommer Christoffer, Hans, Viktor, Hannes och kanske även team Mäenpääs nya adept Terhi pollari att tävla som debuterade i team Mäenpääs färger i Kina och gjorde det riktigt bra när hon körde in på en riktigt fin 7 plats. I helg tävlade Hans och Viktor i Sverige närmare bestämt Luleå, Renrajden hette loppet som var 42 km på en 10.5 km bana rätt så tuffa bana i riktigt tuffa förhållanden eftersom det hade snöat drygt 30cm på två dygn så fick man inget fäste för stavarna men tuffa lopp är bra inför de tuffa lopp vi kommer åka i ski classics i vinter. Hur gick det då? Hans gjorde ett riktigt bra lopp, han och Klas Nilsson rykte ifrån kvartetten var Viktor också fanns med efter fyra kilometer i den tuffaste delen av banan sen samarbetade dom bra och utökade luckan, men på det 3 varvet fick Hans släppa i den tuffa stigningen men han kom i mål på en fin andra plats efter en riktigt bra åkare som bland annat varit 13 man på Birkebeinrennet. Det värkar som om Hans fina form håller i säg  det betyder att vi kan vänta oss ett riktigt bra resultat på marcialonga. Viktor då? han hade en bedrövlig dag han låg bra med ännu vid  halva loppet men dog sen bort helt den andra halva av loppet och körde in på en 12 plats. Han har haft en lång sjukdoms period efter La Sgambeda och har inte riktigt kunnat träna på som han hade hoppats men med lite träning nu efter loppet så räknar vi med att formen är bättre på Marcialonga. Lagets yngsta åkare Hannes har också haft en lång sjukdoms period, det var tänkt att han skulle åka i Luleå också men han hade känningar i halsen så han stod över men han gjorde ett bra lopp helgen före när han hade andra snabbaste tid på sin sträcka på landsskapsstafeten där han valde att köra utan fäste så han kommer säkert med några veckors träningar vara i bra slag på Marcialonga. När vi summerar säsongsinledningen kan vi se att vi har några mindre bra resultat men många riktigt bra resultat och vi tror och hoppas att vi kommer göra våra bästa tävlingar nu när dom viktigaste tävlingarna kommer.