Redbull nordenskiöldsloppet 220km 2017

Nu är vi hemkomna från säsongens sista tävlingsresa. Blev en riktigt lyckad avslutning för teamet uppe i svenska Jokkmokk. Christoffer skrev historia i det 220km långa loppet och lyckades ta sig upp på pallen som 3 man efter 2 starka santanderåkare av världsklass, Andreas Nygaard och Öyvind Moen Fjeld. Även Hans gjorde ett riktigt bra lopp och kom in på en fin 7 plats.

Nu funderar många säkert hur man förbereder sig och tankar för en så extremt lång tävling. Sanningen är att inget speciellt, talade om detta på visma ski classics banketten i Levi helgen före med Fjeld som åkte loppet även ifjol och han menade att det är bäst att inte försöka med nånting extra dagarna före utan förbereda sig som inför vilket annat långlopp som helst, istället gäller det att få i sig bra med energi under loppets gång. Körde på den taktiken och det funkade bra. Hade aldrig någon riktig svacka under loppet, endast ett fall och bruten stav vid 100km kvar till mål som tog lite på krafterna när jag fick kämpa för att komma ifatt täten igen, annars fungerade servicen, skidorna och allt runtomkring helt perfekt. Ett stort tack till serviceteamet med Mats i spetsen samt Anna-Lena, Viktor och Mirjam, ni är guld värda.

Det blev som väntat en lugn inledning av loppet, nysnö i spåren så det gällde att inte ligga allför långt fram i klungan för att få en lättare resa och spara krafter. Vi körde i maklig pratfart första 80-90km av loppet men vid ca 90km skruvade santader åkarna Nygaard och Fjeld upp farten och ganska snabbt bildades en grupp med ca 10 åkare i tät, Hans kom inte med i den utan fick slita på i gruppen efter. Vid vändningen kände jag mig otroligt fräsch och stark och sade till Viktor som servade att dethär kan gå riktigt bra. Med ca 95 kvar till mål efter att jag jagat ifatt täten efter mitt stavbrott var vi 4 åkare kvar, då visste jag att håller jag till mål nu så vinner jag åtminstone u26 klassen. Vi hjälptes åt med farthållningen i gruppen och höll ett jämt hårt tempo. Med ca 15km kvar till mål var vi bara jag och 2 santanderåkare kvar, med 10km kvar ökade Fjeld på takten och jag kunde inte följa, fick försöka jaga ikapp honom med Nygaard i rygg i 5km tills jag var körd och han la in ett ordentligt ryck, hade ingen chans att hänga med så det gällde bara att hålla egen fart in i mål och säkra 3 platsen. Det var en skön känsla när jag närmade mig mål och ingen syntes bakom som kunde hota mig den sista kilometern. Så efter 220km stakning i nästan 12 timmar var jag äntligen i mål som 3 man och 30000 kronor rikare. Om ni funderar om det var värt det så kan väl det diskuteras men en riktigt rolig upplevelse var det i varje fall och att ha en så pass bra dag när det gäller händer inte alltför ofta.

Ett lopp på 220km handlar förutom om fysiken även till stor del om psyket, talade med min mentala coach Lars Losvik dagen före tävling och sade att jag siktar åtminstone på topp 10, varpå han sa att isåfall är jag så stark att jag lika bra kan gå för seger. Han lyckades på nåt vis få mig att tro på det han sa och det är jag tacksam för idag.

Nu blir det lite semester från skidåkningen för hela teamet före vi startar upp arbetet mot en ny säsong. Har varit en lång säsong men även rolig och lärorik för alla inblandade. Ett stort ödmjukt tack till hela Ski Team Mäenpää för att ni tror på mig och ger mig chansen.

Som vi brukar säga ”vi mårar åpå” och ”alltjämt fristar e nan”

 

// Christoffer

Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *