Visma Ski Classics är igång!

Vi är hemkomna från Italien efter en och en halv vecka i Livigno. Under den veckan har vi hunnit med två tävlingar och en hel del träningstimmar.

Den första tävlingen var prologen i Schweiz, Pontresina. Från Livigno där vi bodde är det ungefär en timmes bilresa till Pontresina. I Pontresina deltog Christoffer, Hans, Viktor & Hannes från laget. För dom tre sistnämnda var det den första tävlingen för säsongen. Christoffer hade redan denhär säsongen tävlat några gånger i Finland.

Tidigare år har den första tävlingen i Visma ski classics handlat om ett lagtempolopp. I år var det lite annorlunda. Varje lag startade var femte minut, och åkarna inom laget med 15 sekunders intervaller. Tävlingsplatsen ligger på 1800 meters höjd, vilket är en höjd vi aldrig tävlat på förut. Vi fick lära oss att när man tävlar på den höjden är det viktigt att inte dra på sig för mycket mjölksyra i början av loppet. När mjölksyran en gång kommit är det väldigt svårt att få bort den. Andningen är också viktig att tänka på då man tävlar på höghöjd. Eftersom det är viktigt att få bort all förbrukad luft ur lungorna, ska man tänka på at blåsa ut ordentligt vid varje återhämtningstillfälle under ett lopp. Den första tävlingen för teamet gick väl ungefär som väntat. Det handlade om att kriga från start till mål. Christoffer gjorde ett bra lopp och placerade sig på 44:e plats.

Efter prologen i Schweiz hade vi nästan en hel vecka i Livigno med utmärkta träningsmöjligheter tills det blev dags för nästa drabbning. Närmare bestämt La Sgambeda 30 km i Livigno. På måndag eftermiddag anlände Ari Luusua till Livigno efter en lyckad världscupshelg i Ruka. Ari kom till Livigno så fort som möjligt efter tävlingarna i Ruka för att hinna vänja sig med höjden före La Sgambeda följande helg. Träningarna under veckan Livigno var mest lugna träningar, bortsett från två fartuthållighetsträningar före La Sgambeda. Under veckan hade vi också en hel del lugna löppass och ett styrkepass. Flera av dom lugna skidpassen bestod av skidtester för att hitta dom bästa skidorna till den 30 kilometer långa tävlingen La Sgambeda.

La sgambeda är den andra av 13ävlingar i Visma Ski Classics dänhär säsongen. Sgambeda skidades på lördag.

La sgambeda blev en bra tävling för laget. Men bättre kunde den ha blivit. Ari gjorde ett otroligt bra lopp på lördag. Han kunde enkelt följa med täten och låg fyra när den sista stigningen började. Men ett stavbrott i den sista stigningen gjorde att att han halkade rejält ner i fältet och slutade på 21 plats i loppet. Christoffer gjorde igen ett riktigt bra lopp och kunde ta poäng också i Sgambeda. Han slutade på 40 plats. Hans, Viktor och Hannes gjorde okej lopp och slutade på 74, 80 och 87 plats.

Ari och Christoffer fortsatte till Davos när vi andra reste hem till Finland. Ari kommer vara en månad och Christoffer en vecka i Davos.

arifoto: Magnus Östh